
Badanie szkieletów wreszcie ujawni pochodzenie Filistynów
11 lipca 2016, 12:07Badanie szkieletów odkrytych w 2013 r. podczas wykopalisk w Aszkelonie może ostatecznie rozwiązać zagadkę pochodzenia Filistynów. Na cmentarzu odsłonięto szczątki 160 osób. Pochodzą one z ok. VIII-XI w. p.n.e.

Polscy archeolodzy stworzyli dokumentację jednego z najstarszych kościołów Gruzji
22 września 2016, 06:22Polscy archeolodzy wykonali trójwymiarowe skanowanie pochodzącej z IV w. bazyliki Chabukauri we wschodniej Gruzji.

Bogaty w białko i sól obfity posiłek powoduje większą senność
22 listopada 2016, 11:43Badania na muszkach owocowych (Drosophila melanogaster) wykazały, że wyższa zawartość soli i białka w posiłku, a także jego większa objętość prowadzą do silniejszej senności i dłuższych drzemek.

Suplementy z omega-3 zmniejszają ryzyko dziecięcej astmy
2 stycznia 2017, 12:31Przyjmowanie w ciąży suplementów z kwasami omega-3 może niemal o 1/3 zmniejszyć ryzyko astmy u dziecka.

Wysokie dawki witamin B zmniejszają objawy schizofrenii
16 lutego 2017, 12:10Metaanaliza badań z całego świata wykazała, że terapia dodana wysokimi dawkami witamin z grupy B, w tym B6, B8 i B12, pozwala skuteczniej niwelować objawy schizofrenii niż zastosowanie wyłącznie terapii standardowych.

Za pomocą nowej metody uzyskano komórki oporne na HIV
11 kwietnia 2017, 10:28Naukowcy z Instytutu Badawczego Ellen Scripps (TSRI) znaleźli sposób na utrzymanie zwalczających wirusa HIV przeciwciał na komórkach odpornościowych i stworzyli w ten sposób oporną populację.

Mikrobiom wpływa na przebieg chorób wywołanych genetycznie
22 maja 2017, 11:12Badania na myszach i ludziach pokazują, że mikrobiom jelit może wpływać na budowę naczyń krwionośnych w mózgu i odpowiadać za występowanie malformacji prowadzących do udaru bądź padaczki.

Elektryczne sterowanie komórkami macierzystymi
12 lipca 2017, 10:19By pokierować przeszczepione do mózgu nerwowe komórki macierzyste do konkretnej lokalizacji, można zastosować pole elektryczne.

Przez kofeinę kawa zwiększa ochotę na słodycze
25 sierpnia 2017, 10:33Kofeina czasowo zmniejsza zdolność kubków smakowych do wykrywania słodyczy, przez co pokarmy i napoje wydają się mniej słodkie. To z kolei sprawia, że na takie właśnie produkty mamy większą ochotę.

Przystosowując się do wszechobecnych karmników, brytyjskie sikory wyewoluowały dłuższe dzioby
20 października 2017, 10:11Wydaje się, że zamiłowanie Brytyjczyków do dokarmiania ptaków sprawiło, że występujące na Wyspach sikory bogatki mają dłuższe dzioby niż bogatki z Europy kontynentalnej.